400 ΚΩΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.(ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ)

Της Μαρίας Βουργάνα
«Ανιχνευτή» φοροφυγάδων, hitech φορολογικούς ελέγχους αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο έχει ανάγει σε «εθνικό στόχο» την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφού έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για άντληση πρόσθετων εσόδων 1,59 δισ. ευρώ από την καταπολέμησή της, για να μειωθεί το έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

Το οργανωμένο σχέδιο κατά της φοροφυγάδων που καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα, με την ολοκλήρωση δηλαδή της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Στο «μάτι» των φοροελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων με τους επικίνδυνους για φοροδιαφυγή.
Οι λίστες είναι σχεδόν έτοιμες, με τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Δ. Σπινέλλη να τις παραδίδει στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου μέχρι το τέλος του μήνα. Τους ύποπτους φοροφυγάδες ανίχνευσε το Elenxis, το νέο ισχυρό ηλεκτρονικό «όπλο» που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ για online φορολογικούς ελέγχους.
Οι «επικίνδυνοι» φορολογούμενοι εντοπίστηκαν με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα point system αφού για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας καθορίζουν τη θέση που καταλαμβάνουν στην μπλακ λίστ της Εφορίας.
Οι επιτηδευματίες με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές. «Το σύστημα επιλέγει προς έλεγχο τις πιο επικίνδυνες επιχειρήσεις και ειδικές επαγγελματικές ομάδες και διασφαλίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και επιτρέπει την κεντρική διαχείριση της πορείας των υποθέσεων ενώ προστατεύει και το φορολογούμενο από οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού και της φορολογικής αρχής» σημειώνει στην «ΗτΣ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Ερχεται η φοροκάρταΕπίσης στα όπλα του οικονομικού Επιτελείου προστίθεται η φοροκάρτα. Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το Μάρτιο θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για τη χρήση της κάρτας στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις.Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Θα είναι ανώνυμη και η χρήση της θα είναι προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS.
Eλεγχοι με laptopΜε τα laptop ανά χείρας οι ελεγκτές θα πηγαίνουν «διαβασμένοι» για έλεγχο στις επιχειρήσεις. Κάθε ελεγκτής θα έχει «κατεβάσει» στο laptop του, τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υπόθεσης Ελέγχου. Ο ηλεκτρονικός φάκελος περιέχει πληροφορίες για το φορολογικό προφίλ του ελεγχόμενου (συνοπτικά και ουσιώδη στοιχεία από κάθε φορολογική περιοχή, π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ, ΚΒΣ κ.λπ.).
Τo Elenxis τροφοδοτείται και με άλλες πληροφορίες και στοιχεία που συγκεντρώνονται από ασφαλιστικούς φορείς όπως είναι το ΙΚΑ και άλλους φορείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η Ελληνική Αστυνομία έτσι ώστε οι έλεγχοι να μην περιορίζονται μόνο στις φορολογικές παραβάσεις, αλλά να «πηγαίνουν παραπέρα» για τον εντοπισμό υποθέσεων εισφοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο από προκαθορισμένα ελεγκτικά βήματα. Το αποτέλεσμα κάθε ελεγκτικού βήματος καταγράφεται στον ηλεκτρονικό φάκελο και με το πέρας του ελέγχου ο φάκελος «συγχρονίζεται» με το κεντρικό σύστημα στη ΓΓΠΣ επιτρέποντας στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν άμεσα εικόνα της πορείας του ελέγχου και για μεμονωμένους ελέγχους, αλλά και στατιστικά για όλη την επικράτεια.
Πώς εφαρμόζεται το point systemΗ επιλογή των υποψήφιων για έλεγχο έγινε με την εφαρμογή 400 κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου τα οποία βασίζονται σε:
  • Ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη παραβάσεων ανάλογα με το είδος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα εμφάνισής τους, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις ή πληροφορίες.
  • Οικονομικά δεδομένα όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
  • Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Κεντρική υπηρεσία για τους ελέγχουςΕτοιμάζεται μία νέα ελεγκτική υπηρεσία που θα εδρεύει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η κεντρική ελεγκτική αρχή υπάγεται στη γενική διεύθυνση ελέγχου και θα αναλαμβάνει ελέγχους που θα σχεδιάζονται ή θα προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Στόχος είναι να ελέγχονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τη στιγμή που φοροδιαφεύγουν. Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ) που μέχρι σήμερα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ. Πλέον τα ΔΕΚ θα συγχωνευθούν με τα περιφερειακά κέντρα και θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο από 9 εκατ. έως 30 εκατ. ευρώ. Τις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 9 εκατ. θα ελέγχουν οι εφορίες.
Το top 10 των υπόπτων
1. ΟΣΟΙ δηλώνουν μεγάλα ποσά δαπανών.
2. ΟΣΟΙ Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά στο τζίρο που δηλώνουν και το ΦΠΑ που αποδίδουν στο Δημόσιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
3. ΟΣΟΙ Δηλώνουν ζημία από την εκμετάλλευση της επιχείρησης ή από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος.
4. ΟΣΟΙ Εμφανίζουν καθαρά κέρδη που δεν συνάδουν με τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών κερδών.
5. ΟΣΟΙ Εχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
6. ΟΣΟΙ Δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
7. ΟΣΟΙ Εχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
8. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ Η εφορία έχει κατασχέσει βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.
9. ΟΣΟΙ Εχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων ή φορολογικών ταμιακών μηχανών ή φορολογικών μηχανισμών.
10.ΟΣΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ μεγάλα εισοδήματα στην εφορία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΛΑΣ- ΚΥΠΡΟΣ.=ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.