ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΠ,ΛΟΓΩ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ.

Διαψεύδει το εμπάργκο το αρμόδιο υπουργείο στην Τεχεράνη

«Θρίλερ» με τη διακοπή εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου σε Ελλάδα και ΕΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2012 16:15
Web-Only
Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα ανήλθαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα από τις αναφορές μέσων ενημέρωσης περί διακοπής εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράν σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Διαψεύδει το εμπάργκο το αρμόδιο υπουργείο στην Τεχεράνη. Οι ανάγκες της αγοράς θα καλυφθούν από εναλλακτικές πηγές ενέργειας ανακοίνωσε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.


Oι πληροφορίες οδήγησαν ήδη σε άνοδο του Brent κατά δύο δολάρια.
Σήμερα το πρωί ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν, μετέδωσε πως «η Τεχεράνη αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ, όπως μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση».
Εντούτοις, μερικές ώρες αργότερα, το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας διέψευδε τις πληροφορίες και τόνισε πως «εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν».
Η ενέργεια έρχεται ως απάντηση για τις κυρώσεις της ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.
Διαφήμιση

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΛΛΑΣ- ΚΥΠΡΟΣ.=ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.